Lokala alliansen har budgetdialog via media

Dialogdag KS o nämnder

I dagens Arbetarbladet läser jag att ”Ett parti saknades när den borgerliga alliansen i Sandviken i går inledde den valkampanj som partierna hoppas ska leda till ett historiskt maktskifte.”

Själv har jag, som ordförande i Kunskapsnämnden, ägnat torsdag-fredag åt att delta på de Dialogdagar som kommunstyrelsen kallat alla nämnder till. Här saknas flera partier… Alliansens Folkpartiet och Moderaterna har tydligen inte prioriterat att vara med och lyssna på nämndernas budgetredovisningar inför 2011. Inte heller har de prioriterat att vara på plats för att lämna synpunkter, tankar och idéer eller ställa frågor om och ta ansvar för verksamheten och framtiden.

Kristdemokraterna finns på plats, men när vi från Kunskapsnämnden hade vår timme fick vi från det hållet inte en enda fråga eller synpunkt. Jag har heller inte hört att någon av de andra nämnderna fått det.

I Gefle Dagblad läser jag:

Konkret lovar partierna att ekonomin inom kunskapsnämnden ska ses över. – Det måste finnas en mer långsiktig planering och inte bara dela ut 38 miljoner kronor under ett år. Pengarna kan användas i till exempel äldreomsorgen i stället, säger Dragan Perkovic.

Menar ni att det kan bli tal om varsel bland lärarna?
– Vi måste dra ner på ett snyggt sätt och planera bättre. Sedan bör Sandvikens gymnasieskola profilera sig mera och då på yrkesutbildningarna. Det är även bra att yrkeshögskolan kommer hit, säger Nils-Gunnar Kempe, FP.

Jag beklagar att folkpartiet valde bort att förmedla sina planer till Kunskapsnämnden här idag. Vi hade gärna hört hur den lokala alliansen vill göra nedskärningar i skolan ”på ett snyggt sätt”.

Vad Perkovic menar med att ”dela ut 38 miljoner under ett år” det förstår jag inte. Men jag antar att man ska tolka det som att folkpartiet tycker att skolan i Sandviken borde kosta 38 miljoner mindre.

38 miljoner motsvarar ca 85 tjänster. Under förra året minskade skolan sin personal med nästan 100 tjänster. Vi har idag lägre lärartäthet och fler barn per anställd i barnomsorgen än jämförbara kommuner.

Jag kan inte ens fantisera ihop något ”snyggt sätt” att dra ner mer. Men kanhända är det återigen valfrihet och mångfald som är alliansens lösning.

Ur Arbetarbladet igen:

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet i går presenterade sin gemensamma valplattform anklagade partierna den nuvarande centerstödda S-majoriteten för ekonomisk misskötsel.
– En rik kommun har blivit fattig på grund av vanstyre, sade Dragan Perkovic.

Så här ser jag det:
En rik kommun har blivit fattig genom den borgerliga regeringens skattesänkningar till folk som redan hade det bra. Det ger 100 miljarder mindre varje år till välfärden i landet. Och 50 miljoner mindre varje år till välfärden i Sandvikens kommun.
Vanstyret har skötts av den borgerliga alliansen!

 

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Skola och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Lokala alliansen har budgetdialog via media

  1. Pingback: Tweets that mention Brockmans blogg » Lokala alliansen har budgetdialog via media -- Topsy.com

Kommentarer inaktiverade.