Mobil förskola i Sandviken

Mobil förskola

På Kunskapsnämndens sammanträde på tisdag ligger ett ärende om att investera i en mobil förskola. Det är Kommunstyrelsen som avgör om vi kan göra investeringen redan detta år. Vi behöver platserna klara i december för att kunna erbjuda alla som vill och behöver förskoleplats.

Arbetarbladet skrev om detta i veckan i artikeln Sandviken kan få en rullande förskola och det har kommit några läsarkommentarer som jag gärna vill kommentera.

Konceptet med mobil förskola startade 2006 i Sverige och finns i flera kommuner i Stockholm, Borlänge, Uppsala, Malmö m.fl.

Den mobila förskolan kommer att tillhöra och ha sin utgångspunkt från en fast förskola i Sandviken. Där samlas barnen på morgonen och en grupp på 22 barn och 3 personal åker ca kl 9 iväg med bussen till platsen för dagen. Resan ska inte vara längre än 30 minuter och blir nog oftast kortare än så. Vår plan är att den aktuella förskolan ska ha två olika grupper barn som turas om att vara ute med bussen.

Det ska finnas ett mål dit man oftast åker och som barnen känner igen. Om det har vi positiva och kreativa diskussioner med Högbo Bruk. Andra dagar kan man besöka museér, badhuset, biblioteket eller göra studiebesök på andra ställen. Om möjligt kan man förlägga dessa besök till dagar med riktigt dåligt väder. Vid 15-tiden på dagarna återvänder bussen till ”hemförskolan”.

Längst fram i bussen finns stolar och bord som kan sänkas ner och täckas av madrasser för vila. I övrigt är bussen utrustad med förvaringsutrymme för skor, kläder, material mm, toalett, tvättmöjligheter, torkskåp, kylskåp och pentry.

Mer information hittar du på länkarna:

Helianthus Mobil förskola
Solveig Sunnebo, grundaren av Mobil förskola berättar

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Skola och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Mobil förskola i Sandviken

  1. Pingback: Brockmans blogg » Det har gått ett år…

Kommentarer inaktiverade.