Kongressbeslut är bara luft för frifräsare

FRA-demonstration

Jag är förbannad. Så till den milda grad. Och så oerhört trött på frifräsare som går sina egna vägar och driver en politik utan förankring i medlemskåren.

På Socialdemokraternas kongress 2009 var integritetsfrågan het och jag var en av de som försökte få partiet att ta ställning mot integritetskränkande lagstiftning genom att skriva en motion. Sandvikens Arbetarekommun ställde sig bakom den, liksom flera andra arbetarekommuner.

På kongressen beslutades att avslå två av att-satserna i motionen men två blev bifallna. Den ena lyder så här:

“Att (S) verkar för en översyn av de lagar som på något sätt kan kränka offentlighetsprincipen och individens rätt till skydd för sin identitet och integritet i enlighet med regeringsformen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter”

Under valrörelsen har också budskapet från socialdemokraterna varit tydligt:
Vi vill riva upp och göra om.

Rätten att vara privat ska värnas. En rödgrön regering kommer att stärka den personliga integriteten. Vi vill bland annat riva upp och göra om FRA-lagen – och för att göra rätt ska en parlamentarisk utredning tillsättas.

Besvikelsen att vakna i morse och via media få veta att Socialdemokraterna har släppt vallöftet och bestämt sig för att bortse från kongressbeslutet. Justitieutskottets Morgan Johansson uppger att den socialdemokratiska partiledningen tänkt om och nu har ett nytt budskap:

”– I dessa dagar när osäkerheten breder ut sig vad gäller terroristbekämpning och de eventuella hot som vi nu konfronterats med tydligare än på mycket länge. Då tror jag svenska folket gärna vill se en politisk samling kring de här frågorna, säger han.”

Då ”tror” han?! Jag tror inte, jag vet. Att mitt förtroende för Johansson är definitivt förbrukat och jag väntar ivrigt på att höra vad andra i partiledningen säger. Finns det någon kvar att ha förtroende för? Det stundar ny partikongress i mars och det måste kännas inspirerande att kandidera som ombud där (not). Kongressen är partiets högsta beslutande organ – men vem fan bryr sig?

Eva-Lena Jansson sitter i riksdagen för (s) och hon är högljutt kritisk:

”– Vi har partikongressbeslut på politiska riktlinjer och partiprogram. Förstår man inte vad det står för måste man allvarligt överväga vad man har för inställning till vår partikongress. Det är den högsta beslutande församlingen, det är det vi gått till val på. Över 30 procent av svenska folket har röstat på oss för att vi har den politiken, och för mig är det, det som gäller och ingenting annat, säger Eva-Lena Jansson.”

Känner ett behov av att damma av mitt blogginlägg från i somras – Visst behövs piraterna.

Många andra är upprörda:
Uppdaterat: Åtta S-profiler

| Erik Laakso | Röda Berget | Kulturbloggen | Högbergs tankar | Jonas Morian | Krassman | Johan Westerholm | Mary X Jensen | Johan Westerholm | Peter Andersson | Martin Moberg | Rebellabloggen |

Det här inlägget postades i Integritet, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Kongressbeslut är bara luft för frifräsare

 1. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » När terror får råda

 2. Tord Oscarsson skriver:

  Jag skulle förstå alla som kritiserar Morgan Johansson om det inte var så att Sverige nu faktikt hamnat i en situation att vi får ta ansvar för deltagande i krig i större omfattning än på 100-tals år.

  Vi måste alltså ta konsekvenserna för deltagande i internationell krigföring. Våra trupper i Afghanistan. I ett land som var fredligt tills Sovjet ockuperade landet.

  Därefter har Afghanistan varit i krig i 30 år. De flesta Afghaner har aldrig upplevt något annat.Många civila har fått sätta livet till. Kvinnor, barn, bröllopssällskap , skolklasser.

  Jag deltog nyligen i konferens med både militärer och civila som verkat i Afghanistan. Då insåg jag att det är naivt att utgå ifrån att det inte får konsekvenser. Väcker hämndbegär som leder till fruktansvärda illdåd.
  Vi måste ha beredskap för att möta dessa hot.
  Dessutom måste vi medverka till att Afghanistan kan lösa sina problem själva. Sverige får räkna med egna problem och krigskonsekvenser.

 3. Urban Sundström skriver:

  Bra rytet ! Nu vill jag bara kunna flattra detta inlägg !

 4. Bengt Svensson skriver:

  Varför skjuta budbäraren?
  Nu var det ju faktiskt den socialdemokratiska partiledningen som tänkt om, det deklarerade Morgan Johansson klart och tydligt.

 5. Mycket bra skrivet och uttryckt!

Kommentarer inaktiverade.