Förslagen haglar om partiledare

Diskussionsdag 110116

Igår hade som sagt Socialdemokraterna i Sandviken en diskussionsdag om det politiska läget och framtiden samt om kriterier för ny partiledning och partiledare. Veronica Palm inledningstalade och det blev också en rejäl stund till frågor från medlemmarna.

I grupper pratade vi oss fram till fem av de viktigaste utmaningarna för socialdemokraterna i framtiden. Det blev bra diskussioner, åtminstone i min grupp där vi hade med både seniorer och helt nya medlemmar.

Som jag uppfattade det var många överens om vikten av att hålla ihop partiet, från höger till vänster och i hela landet, och att återställa förtroendet för partiet. Flera grupper tog upp våra grundläggande värderingar; solidaritet, jämlikhet och rättvisa och vikten av att försvara den skattefinansierade välfärden.

Trygghetssystemen, integration och – förstås – jobben var andra frågor som flera grupper tog upp. Att bli flera medlemmar och att ta hand om alla medlemmar pratade vi en hel del om i min grupp.

Grupperna skulle också komma fram till egenskaper hos en ny partiledning/partiledare. Några av de ord jag minns är ideologiskt förankrad, visionär, sammanhållande kraft, öppenhet, lyssnande, karismatisk, tydlig, ödmjukhet inåt, vänsterinriktad och kvinna.

Flera grupper såg ett delat partiledarskap som en möjlighet som bör finnas med i valberedningens diskussioner.

Slutligen fanns ett antal förslag på partiledare och de jag hann med att anteckna var Jan Eliasson, Veronica Palm, Håkan Juholt, Thomas Eneroth, Lena Sommestad, Ylva Johansson, Peter Hultqvist, Jan-Henrik Sandberg, Karl-Petter Thorwaldsson och Charlie Hansson.

Jag är lite imponerad över de som så säkert verkar ha en åsikt om vem som skulle vara bästa partiledaren. Själv har jag verkligen ingen aning och frågan är om jag någonsin kommer att få det.

Jag blev också förvånad över att Arbetarbladet idag drog igång en kampanj för Lena Sommerstad. Det är bra att frågan diskuteras vitt och brett men en så tydlig kampanj i media hade jag inte förväntat mig.

”Vi på Arbetarbladet vill se Lena Sommestad som ordförande. Om du håller med oss, skicka ett mail till Socialdemokraternas valberedning och berätta det på följande adress: valberedningen@socialdemokraterna.se.”


Arbetarbladets ledare 110117

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Förslagen haglar om partiledare

  1. Johannes D skriver:

    Jag tycker att Lena Sommestad är en intressant kandidat. Hon har, till skillnad från de andra, faktiskt engagerat sig i en djup diskussion om socialdemokratins framtid efter valet.
    Troligtvis kommer inga motsvarande inlägg från andra kandidater, eftersom de inte själva riktigt vet var de vill ta partiet.

    Heja Sommestad!

  2. Pingback: Brockmans blogg » Juholt som väckarklocka

Kommentarer inaktiverade.