Sugregering för segregering

LäxaHar just tittat på Rapport från 14 januari om läxhjälp med RUT-avdrag.

Tjejen i reportaget bor i Danderyd och har läxhjälp 1,5 timme i veckan, då en kille från StudyBuddy kommer och hjälper henne med matten. För det betalar hennes föräldrar 1.600 kr efter att de fått göra RUT-avdrag med samma summa.

Jan Björklund får frågan hur många med låg inkomst som kan köpa läxhjälp för 1.600 kr i månaden. ”Nej, det är säkert få… så att… men RUT-avdrag gör trots allt att fler kan använda den typen av tjänster än om man inte har RUT-avdrag.”

Och det har han förstås rätt i. Låt oss då räkna lite och utgå från att alla familjer skulle ha samma möjlighet. Jag håller mig på hemmaplan och räknar på Sandviken för enkelhetens skull. Räknar jag fel får ni skälla på mig, men också betänka att jag tyvärr inte hade nån privat mattelärare när jag gick i skolan.

Ca 3.700 elever går i grundskolan här i kommunen. Om alla skulle få 1,5 timmes läxhjälp varje månad i – säg nio månader om året – skulle RUT-avdraget bli (1600 x 9=14400 x 3700) 53,3 miljoner. Alternativt 105,6 miljoner om vi räknar med det föräldrarna får lägga ut.

För 53,3 miljoner kan man anställa 105 lärare på heltid i ett år. Det här bidrar till ytterligare ökad segregering och tar resurser från de elever som har de största behoven.

Att WordPress rättstavning nu föreslår att jag ska ändra segregering till ”sugregering” säger nästan allt.


Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Politik, Skola och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Sugregering för segregering

 1. Tomas Andersson skriver:

  ”Räknar jag fel får ni skälla på mig, men också betänka att jag tyvärr inte hade nån privat mattelärare när jag gick i skolan.”

  ”Ca 3.700 elever går i grundskolan här i kommunen. Om alla skulle få 1,5 timmes läxhjälp varje månad i – säg nio månader om året – skulle RUT-avdraget bli (1600 x 9=14400 x 3700) 53,3 miljoner.”

  Hur många i Sandviken nyttjar rut-avdraget för läxhjälp?
  Förmodligen ingen…eller en handfull som max. Så dina 53,3 miljoner funkar inte…

  ”Alternativt 105,6 miljoner om vi räknar med det föräldrarna får lägga ut.”

  Skall du höja skatten för föräldrar med barn i grundskolan? 105,6 funkar alltså inte heller…

 2. Bertil skriver:

  RUT-avdrag för läxhjälp är väl ändå fel,
  Man ger inte barn samma chans i livet om så sker.

  Mera satsning på skolan och automatisk gratis läxhjälp till alla som vill ha det, låt det bli så istället och höj skatten istället för de som gått jobbskatteavdrag.

 3. Dryga Lisa skriver:

  Men ALLA behöver ju inte hjälp!(Vad hade du själv i matte?)

  Det finns även billigare lösning än RUT! Har det slagit dig att även föräldrarna själva borde kunna ge läxhjälp i grundskolan? Det har jag gjort. Ju tidigare man upptäcker ungarnas brister i matte desto lättare är det att hjälpa och desto större blir chansen att de klarar sig själva högre upp på egen hand. MVH

 4. Jag tror inte det finns någon logik att finna i dessa sammanhang – men det skulle vara guld för samtliga barn i skolan att få mer tid – en helt egen lärare – som uppmärksammar och hjälper barnet.

Kommentarer inaktiverade.