Två år som ordförande

TvåaIdag har jag varit ordförande i Kunskapsnämnden i två år. I praktiken är det några fler månader, men jag blev formellt vald fr.o.m. 1 april 2009.

Det var ingen särskilt trevlig upplevelse veckorna innan fullmäktige skulle göra det valet. Oppositionspartierna var kritiska, krävde en ny politisk skolledning och planerade att kuppa in en egen ordförande från Folkpartiet.

”Ann-Catrin Brockman (S) föreslås bli ny ordförande i kunskapsnämnden efter Klas Palmer. Det beslutades i går när Sandvikens arbetarekommun höll årsmöte. Men oppositionen vill inte ha henne som ordförande och planerar att i stället försöka kuppa in folkpartisten Pernilla Newman.”

Varför de ändrade sig vet jag inte men kuppförsöket kom tydligen av sig.

”I stället för att föra fram en egen motkandidat nöjde sig M, FP, KD och NO med att rikta en misstroendeförklaring mot Socialdemokraternas Ann-Catrin Brockman genom att reservera sig mot valet av henne. Något som upprörde kommunalrådet Peter Kärnström (S). In i det sista satt oppositionspartierna på den borgerliga sidan tillsammans med lokalpartiet Ny ordning och diskuterade hur de skulle agera vid valet av ny ordförande i kunskapsnämnden efter Klas Palmér.

Folkpartisten Pernilla Newman hade tackat ja till att kandidera. Men när fullmäktigemötet började hade oppositionspartierna bestämt sig för att inte lansera hennes namn. /…/ M, FP, KD och NO nöjde sig i stället med att reservera sig mot fullmäktiges val av Ann-Catrin Brockman utan att ha lagt ett motförslag.
– En väldigt tydlig markering från vår sida, menade Helena Sjöberg (fp).”

Ungefär så här kunde det låta.

”Jag tycker att väljarna borde nominera Brockman och hennes kommunledning till programmet Lyxfällan. Dom brukar ge råd till människor som inte får ihop ekonomi. Så vad tror du Brockman vill du bli nominerad? /Folkpartisten som gärna vill ta ansvar – Dragan Perkovic”

Min tänkta motkandidat hoppade tyvärr av sitt uppdrag i Kunskapsnämnden ett år senare och både hon och Helena Sjöberg gick dessutom ur Folkpartiet (eller ”Gubbklubben” som de kallade det). Det var synd tycker jag för Pernilla var en tillgång i nämndarbetet.

Hur som helst har det varit två tuffa, men intressanta år. Tuffast var när vi i mars 2009 fick 13,5 miljoner i minskad budget, pga att skatteintäkterna beräknades bli 70 miljoner mindre. Vi fick lägga varsel på 100 tjänster och det skapade förstås oro och oreda i organisationen – mitt under ett läsår. Trots de 13,5 miljonerna mindre gjorde vi ett underskott med ”bara” ca 12 miljoner. Vilket innebär att vi, med oförändrad budget, hade hamnat på plus.

Jag är också glad och nöjd över en hel del andra saker.

 • Förra året höll vi budgeten och gjorde ett litet plusresultat.
 • Trots ett ökat barnafödande och inflyttning får alla barn plats i förskolan inom fyra månader.
 • Utvecklingen av En-till-en går med rasande fart och i år får alla lärare varsin bärbar dator. Under 2012-2013 får också alla elever varsin.
 • Vi har satsat på nyanlända elever i verksamheten Landningen med målet att snabbt integrera eleverna i skolan.
 • Läsinlärningsmetoden ”Skriva sig till läsning med dator utan penna” sprider sig till flera skolor och förstaklasselever.
 • Skolan jobbar systematiskt med kvalitets- och utvecklingsarbete och fokuserar på att förbättra måluppfyllelsen.
 • Andelen elever som söker sig till Sandvikens gymnasieskola ligger på ungefär samma nivå som tidigare år, trots en ökad konkurrens.

  TårtbitSen är jag också glad över den nya nämnden och alla engagerade och intresserade människor som väljer att ta ett politiskt uppdrag och som vill det bästa för våra elever i Sandvikens kommun.

  Så. Nu ska jag väl äta tårta och fira 2-årsdagen.
  (Ifall ni undrar fick jag aldrig någon inbjudan till Lyxfällan.)

 • Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Skola och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

  1 svar på Två år som ordförande

  1. Sveneric skriver:

   Halloj AC
   Jag gillar att du som skolpolitiker ligger i spetsen för sociala medier och att du genom detta ger bra lästips till mig och mina kollegor som närmar sig spetsen (eller kanske fjärmar sig minst) och därmed läser dina länkar.

   Grattis till tvåårsdagen
   //sveneric

  Kommentarer inaktiverade.