Efterlängtade ord om skolan från Juholt

Ända sedan det blev klart att Juholt var valberedningens förslag till partiledare har jag bitit på naglarna och undrat vad han egentligen har för syn på skolan. Därför blev jag väldigt glad av att läsa dagens intervju i SvD där han nämner skolan först i en rad politiska återställare.

Men det framgår att en rad politiska återställare står på Juholts önskelista. Skolan först.
–Jag tror att många människor känner att något håller på att gå sönder när det gäller vår skola.

Vi måste reparera våra trygghetssystem. Håkan Juholt vänder sig mot ”sorteringsskolan” och mot ”katederundervisningen”. Han vill ha en skola som inte bara fokuserar på kunskapskrav utan också förbereder unga på ”morgondagens arbetsliv”.
–Det förutsätter ett problemorienterat, kreativt och uppsökande förhållningssätt och fantasi.

Gick ni för långt när ni anpassade er skolpolitik till de borgerliga?
–Vi ska göra en utvärdering. Men vi får inte sitta på läktaren och se att det går åt fel håll. Då måste vi kunna backa bandet.

Betyg i sjätte eller sjunde klass är dock inte någon stor sak för honom. Däremot är han, enligt SVT:s och SR:s valpejl, öppen för att begränsa antalet friskolor.
– Om etablerandet av friskolor leder till ökad segregering och sjunkande resultat då måste politiken agera.

Det låter väldigt bra i mina öron.

Det här inlägget postades i Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

2 svar på Efterlängtade ord om skolan från Juholt

  1. Plura skriver:

    Ann-Catrin, vad bra. Då är det dags att ni släpper mantrat ”vård-skola-omsorg”. Kasta ut omsorgen på lärarna och inför den personal i elevhälsan som skolan har rätt till enligt den nya skollagen.

    För det är dags att ni kommunalpolitker bygger om den skolverksamhet ni är satta att genomföra enligt riksplanets krav genom skollagen och andra strydokument som läroplenerna. Och det är ju inte lite det.

    Så jag håller med dig, det är bra att Juholt har ett nytt mantra för skolan ”arbetsmarknad-utbildning-utveckling”. Det mantar som var klassiskt på sextiotalet dit ni som parti verkar vilja gå.

  2. Kasper Wall skriver:

    Återställare i skolan? Ja gärna för mig, men då skall ni gå tillbaka rejält i skolans värld och införa betyg från ETTAN på nytt så att vi i tid upptäcker och hinner åtgärda de brister som uppstår. Alla barn är ju långifrån lika. Och något trovärdigt kunskapskrav kan man inte ha om ungarna inte lärt sig att läsa, skriva och räkna på lågstadiet. Så, gärna den återställaren för mig dvs betyg från ETTAN NU. Vi klarade ju av det liksom många ungar av idag i utlandet gör det, t ex i Sydkorea eller Kina och slår våra ungar med hästlängder när det gäller t ex mattekunskaper.

Kommentarer inaktiverade.