En-till-en i media

SVT Gävleborg har visat flera inslag om IT i skolan den här veckan. ”Fiasko för IT i skolan, kommunerna följer inte läroplanen” är några av rubrikerna.

”Slumpen avgör om skolbarn får den IT-utbildning som de har rätt till. En rapport från Högskolan Dalarna visar att de flesta kommunerna i gävledalaområdet inte följer skollagen. Utvecklingen av IT i skolan varierar beroende på var i gävledalaområdet man bor. Dessutom väljer många mer eller mindre bort den moderna tekniken – och bryter därmed mot skollagen. Det visar en undersökning gjord av Jan Svärdhagen och Eva-Lena Embretsén vid Högskolan i Dalarna.”

I inslaget nedan säger Svärdhagen ”I Sandviken satsar man rakt av, på alla stadier helt enkelt. Medans man i andra skolor väljer att ta t.ex. till gymnasieskola eller en klass, eller en skola av flera skolor. Så det är väldigt olika beroende på kommuner, beroende på strategier – om man nu ens har en strategi.”

Jan Svärdhagen är ansvarig för NGL-skolcentrum vid högskolan Dalarna och jobbar med att utveckla, analysera och beforska vad som sker när datorer och andra enheter kommer in i skolan. Högskolan Dalarna beforskar också En-till-en i Sandvikens kommun och ”Att skriva sig till läsning”.

Onsdagens inslag handlade mycket om just Sandviken med fokus på Österfärnebo skola. Lyssna ca 6:30 in i det här inslaget som inte går att bädda in i bloggen.

Idag var det ett spännande inslag om läsplattor i förskolan från Säters kommun.

Det här inlägget postades i IT, Skola. Bokmärk permalänken.