Kafé på Korsika

Om ni inte visste det så är jag född på Korsika. Inte det där stället i Genuabukten utan i Korsika i Kungsgården, Sandvikens kommun.

Till jag var 10 år bodde vi i ovanvåningen i huset efter Rosenlöfs Tryckeri. Farmor och farfar bodde kvar längre.

Nångång 1956-1957 köpte mina föräldrar stugan som ligger längst ner på Korsikavägen. Den hade ägts av löjtant Roos och var på den tiden mest bara ett skjul. När löjtnanten dog ärvdes stugan av hans bror och pappa fick köpa den.

Under några år drev mina föräldrar kafé där för badgäster. En rolig episod jag hört berättas är att de en morgon väcktes av en hel busslast människor och fick yrvakna hoppa ur sängen för att sätta på kaffepannan och fixa kaffebröd. Jag minns den här kafétiden ganska svagt, mamma säger att jag var i krypåldern. Men jag minns kartonger med glasstrutar som vi en vinter fyllde med snö och åt. Och själva stugan har jag tydliga minnen ifrån senare.

Stugan övertogs sedan av farmors bror Erik Bergström som var skräddare på Åsen i Kungsgården. Han drev sedan i många år ångtvätteriet – Epes kemtvätt – i Sandviken. Stugan gick sedan i arv till hans son Liss-Erik Bergström och vidare igen till Eriks sonson Joakim.

Stugan stod övergiven ganska länge och tomten växte nästan igen. På våren 2010 började vi forska och söka på internet efter Joakim (vars efternamn var okänt för oss). Jag hittade honom, vi skrev ett mail, fick kontakt på telefon och det slutade med att mina föräldrar fick köpa tillbaka stugan efter alla dessa år. Sommaren 2010 var första sommaren där och det känns riktigt bra att vara där igen.

För några dagar sedan hittade vi ett par foton från kafétiden och det är intressant att jämföra hur det såg ut då med hur det ser ut idag. (Klicka för större bilder)

Korsika

Mamma, pappa och min storasyster Elisabeth jag.
(Syrran ringde och övertygade mig om att det är jag på fotot).

Korsika

Morfar Teodor och jag och luckan där man handlade.

Korsika

Så här ser stugan ut idag. Pappa sitter och njuter av utsikten.

Korsika

De här stenarna har jag klättrat och suttit på många gånger när vi badat. Mina föräldrar såg till att rusta upp bänken som var murken och fallfärdig.

Korsika

Så här vacker utsikt har man från bänken. Om du åker ner till Korsika i sommar kan du gärna stanna till och beställa en kopp kaffe 🙂

Det här inlägget postades i Foto, Personligt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kafé på Korsika

Kommentarer inaktiverade.