S-bloggarnas motion knuffades

Den motion vi sju s-bloggare lämnade till våra arbetarekommuner igår har toppat på Knuff hela dagen. För min egen skull vill jag försöka samla länkresponsen och det här blir nog ett av mina längsta blogginlägg någonsin.

Edit: Fyller på med länkar

Emma på Opassande

Sju sossar har tagit ett initiativ och skrivit en motion — ”Inför moratorium för mer integritetskränkande politik – Gör om gör rätt”. Innehållet i motionen kan av vissa upplevas som onödigt (för ingen lyssnar på ”bloggare”), men det är en otroligt positiv symbol för den brytningstid vi befinner oss i, tycker jag. Det blir mer och mer naturligt, för att inte säga nödvändigt, att lägga sig i, att tillföra kunskap och synpunkter.

Som parti har socialdemokraterna ett ansvar för utvecklingen mot kontrollsamhället, helt klart. Men man skulle kunna säga att det är bra att medlemmar tar det ansvaret på allvar och försöker förändra trenden.
… Det är bara att lyckönska SAP att de har såpass engagerade medlemmar, det är hur viktigt som helst att envisas… Jag hoppas att de uppskattas.

Mark Klamberg

Jag välkomnar deras initiativ som framförallt tar sikte på att lagstiftningsprocessen måste öppnas upp, att regelverket blir mer begripligt och överblickbart. Med tanke på hur FRA-frågan avgjordes i september så är det förmodligen en realistisk ambitionsnivå.
Jag tror inte det går att backa tillbaka ”FRA-lagen”, datalagringsdirektiv eller liknande lagstiftning. På sin höjd kan man stoppa ny lagstiftning. Den transparanta medborgaren är här.

Lars-Erick Forsgren

Jag kan erkänna att om (s) leddes av personer som motionsskrivarna skulle jag inte känna några större farhågor för landets framtid om (s) tog över efter alliansen. I vart fall vad gäller integritetsfrågorna och närbesläktade viktiga demokratifrågor.
Det jag nu gärna önskar är att några fler partier behandlade samma fråga, dvs att likartade motioner skrivs av demokratiförkämpar också inom övriga partier till deras kommande partikongresser och landsmöten.

Scaber Nestor

Några socialdemokrater har skrivit en motion till partistämman, om ett sk integrationsmoratorium. Väldigt bra initiativ.

Ulrika Falk

Genom mitt arbete med stiftelsen HELA SVERIGE – artister mot nazister, kommer jag i kontakt med många av nazismens offer. Deras berättelser påminner mig ständigt om att det vi tar för givet definitivt inte ska ses som något givet från ovan. Demokratin är omtålig, och jag tror inte på det samhälle som angriper medborgarnas rättigheter genom repressiva lagar för att skydda sig. Historien borde ha lärt oss att det inte är rätt väg att gå.

Kulturbloggen

Det var högerregeringen som genomförde FRA-lagen, men en del menar att det var socialdemokraternas Bodström som beredde marken för det. Nu har en grupp ur Sossar mot Storebror tagit initiativ till för att se till att socialdemokraterna i alla fall inte ska medverka till fler integritetskränkande lager

Björn Sundin

Det finns mycket goda skäl för Socialdemokratin att ta dessa frågor på större allvar. Eller som jag skrev i en artikel i Tvärdrag i höstas: “Det är sällan de rika eller väletablerade som blir avlyssnade i länder där staten fasar för folkliga protester. Det är inte liberala krigshetsare som drabbas när Säpo utan bevis eller rättegång dömer människor till laglöshet eller utvisning. Det är inte Djursholms-adresserna som dominerar listorna över människor som USA pekar ut som terrorister. Inskränkningar i integriteten slår helt enkelt hårdast mot frihetsrörelser. Som Socialdemokratin.

Kritikerbloggen

Nu har sju “sosse-bloggare” skrivit en motion om integrititet som kallas “sossar mot storebror”. Dessa virtuella sossar som inte verkar existera i verkligheten vill ha en time-out i FRA-frågan. Man vill förmå sossarna att ta en paus för att tänka efter.

Så länge man fortsätter att kalla sig för en bloggare i den virtuella overkligheten så kan man inte riktigt tas på allvar heller. Vill du bli en politiker och ändra Sverige så finns det tyvärr inte några genvägar. Res på röven, gå till nästa lokalmöte och utryck din åsikt. Gå till nästa kommunmöte och gör detsamma. Vill du inte göra det? Då ska du fortsätta leva i den virtuella världen.

Michael Gajditza

Jag är själv inte socialdemokrat men har i Anders blogg uttryckt att jag är fascinerad av det sätt på vilket bloggandet öppnat nya och friare tankevägar än tidigare och jag är övertygad om att nuvarande partiväsende inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att vara helt förändrat.
Det är tack vare dessa personers respektive bloggande och tack vare de tekniska möjligheter som internet erbjuder som ett antal personer kan skapa tillsammans och överbrygga de fysiska avstånd som skiljer.

Jens O.

Viljan finns att göra det rätta, när S-bloggare tar initiativ i integritetsdebatten, när de vill göra upp med Bodströmsamhället. Det är bra och ett steg i rätt riktning, men är det nog för att stilla oron?

Promemorian

Via Erik Laakso ser jag att flera av mina partivänner inte är beredda att vänta till 2011. Flera socialdemokratiska bloggare har gått samman och skrivit en motion till partikongressen där de tar upp integritetsfrågor, som bland annat FRA-lagen. Ett mycket gott initiativ som jag välkomnar.

Michael Gajditza

Det är då som jag blir så oerhört glad att se att inom alla de gamla partierna så börjar det röra på sig. Det växer fram något nytt och något annat som de facto märker och ser samma sak som de som står utanför partiväsendet har sett och märkt. Det har gått för långt!
Nu ska jag läsa motionen lite grundligare ett par gånger till och sedan finns säkert anledning att återkomma till denna här och i olika andra sammanhang. Precis som Anders så hoppas jag att den även kan utgöra inspiration för andra inom sina respektive partier att skapa och utforma liknande motioner, diskussionsunderlag eller annat som gynnar kampen för och rätten till personlig integritet, frihet och demokrati!

Linus Samuelsson

Sju s-bloggare har skrivit ihop en gemensam motion om integritetsfrågor som ska till partikongressen i oktober. Briljant!

Miriam Dunder

Jag vill uppmana alla att läsa det mycket tänkvärda, och viktiga blogginlägget om integritetsdebatten som nu formulerats som en motion inför partikongressen i höst. Vad är det för samhälle vi Socialdemokrater strävar mot? För mej är det oförståligt att inte fler protesterar mot det ”storebrorssamhälle” som visar sitt fula tryne med jämna mellanrum…

Alliansfritt Sverige

En grupp socialdemokrater kräver i en motion till partiets kongress i höst ett stopp för integritetskränkande lagar. Så ska det se ut!

Oscar Swartz

För övrigt kan nämnas att Sverige stäms av norska jurister för FRA-lagen och att sju (s)-bloggare partimotionerar mot integritetskränkande lagar (med Erik Laakso i spetsen för Sossar mot Storebror verkar det som).

Sidvind

Slutligen har en grupp socialdemokrater enats om en gemensam motion som ska få partiets kongress att gå med på en omsvägning i integritetsfrågan, något som säkert skulle göra sossarnas något skamfilade rykte i frågan gott.

Mary

Oppositionen kan göra detta till sin valfråga och den är viktig för en hel generation nya väljare och en del av oss andra som har tagit till oss det ”nya” i att kunna använda modern teknik och ser de oerhörda möjligheter som finns i detta. Ska regeringspartierna verkligen slänga stekta sparvar rakt in i munnen på oppositionen bara för att framhärda regeringsduglighet genom att visa att lagt beslut ligger?
Jag uppmanar även borgerliga bloggare att läsa och begrunda innehållet och ställa oss frågan – Ska vi ge bort den här frågan till oppositionen?

Farmor Gun

De sju motionärerna finns i bloggosfären och har alla deltagit i den dialog, som varit möjlig när alla sett mera till det som förenar än det som skiljer, eftersom saken – våra demokratiska fri- och rättigheter – varit den bärande konstruktionen.
Det är klokt tänkt. Debatten om hur lagstiftning går till, måste föras i ett bredare forum än i de olika riksdagsgrupperna. Men, jag har mina tvivel. Klarar S verkligen att se på det egna riksdagsarbetet med kritiska ögon och därmed öppna för ett tänk i nya banor?

Det här inlägget postades i Integritet, Politik. Bokmärk permalänken.