Gå till innehåll

Blir ni inte ens förbannade?

Igår blev jag Guldpirat och det väckte en del uppmärksamhet. Många retweets på Twitter, ovanligt många besök på bloggen, en del uppmuntrande kommentarer, ett par bloggomnämndanden och flera delningar på Facebook. Noterbart dock att de flesta med partitillhörighet (annan än Piratpartiet) avstår från att tycka varken bu eller bä.

Men jag har fått ett fåtal kritiska kommentarer. Ni vet såna där som anspelar på "gratisgenerationen" och som inte tänkt längre än att allt detta handlar om att kunna glo på film och lyssna på musik gratis. Tröttsamt, väldigt tjatigt och förutsägbart.

Jag kan förstå att många inte vill stödja Piratpartiet. Men nog kan ni väl åtminstone bli förbannade och värna ett fritt Internet?

Det Deeped skriver beskriver i stort sett exakt vad jag tänker om detta. Så jag tar mig friheten att citera honom rakt av. Den som har lust att förstå är välkommen att läsa.

Det som hände igår var att jag insåg att Rättighetsalliansens hot inte bara var ett hot ämnat till att stänga ner TPB. Det var ett hot mot möjligheten för ett parti att ha obekväma åsikter. Det var ett hot mot Internet.

Internet är inte another way of communication. För min del är det en organism som lever och utvecklas. Men också kan hotas till livet. Av censurmakare, makten och kommersiella försök att tygla den till lydnad. Internet må vara som en amöba och med tentakler långt utanför vårt digitala synfält men det är samtidigt också en unik art som konstant är utrotningshotad i sin ursprungliga vilda form.

Det jag vill lämna efter mig till mina barn handlar inte om att ”stjäla musik” utan det handlar om ett Internet som ger dem möjligheter som ingen tidigare har haft. Möjligheter att skapa sina egna drömmar mycket enklare, möjligheter att möta människor utan att behöva vara rädda för att fastna i övervakningsfilter, möjligheten att hitta nya och gömda kunskaper som vanliga medier ratar.

Varje nytt försök att inskränka den fria rörligheten, varje nytt försök att kontrollera innebär att den utveckling som Internet kan innebära går i stå.

För mig handlar politik om att förstå sammanhangen. Och varje slag mot den grundläggande friheten som visar sig i nätet kommer bli ett slag mot samhället och mot individerna.

20 reaktioner på ”Blir ni inte ens förbannade?

 1. Mary X Jensen

  jag tycker väl liksom att jag hela tiden har hållit på och stått upp för ett fritt internet helt emot mitt eget parti även om jag inte tagit steget att bli guldmedlem i Piratpartiet...

 2. Johanna Piratenkatze Drott

  Någonting jag märkt väldigt ofta är att så fort tal om de mer samhälleliga och strukturella aspekterna av internets existens, så blir det helt plötsligt väldigt bråttom att tala om "generation gratis" och synonymer till detta. Som om det på något vis gick att avskriva en av de största kommunikativa omvälvningarna sedan tryckpressen som ett ungdomsfenomen.
  Jag är inte helt säker på varför detta händer, men du är inte ensam om att notera att det händer. Det är vanligare än det behöver vara.

  I övrigt - tack och välkommen! :3

  1. Mary X Jensen

   Jag tror att folk är så fasta i gamla vanor och förställningar att de inte kan ta det steget vidare. Tyvärr...

 3. Jörgen Lindell

  Tack Signe, du förstår att det i förlängningen handlar om vi ska ha ett internet eller om det ska omvandlas till ren kabelTV, dvs en fast uppdelning i godkända sändare och resten av oss mottagare. Det är tragiskt att inte folk i den "gamla" politiken kan greppa att det är den logiska konsekvensen av att tillåta sånt som Rättighetsalliansen håller på med.

  1. Simon Baaring

   Tommy: Varför lägger du inte all denna energi du uppenbarligen har på att förändra ditt egna parti istället för att smutskasta andra? Du är sannerligen en stor del av näthatet, så många hätska inlägg och kommentarer jag sett från dig där du snackar skit om andra. Mycket tråkigt beteende av en vuxen människa.

 4. Pingback: Jag blir pirat. Pontén made me. | DeepeditionDeepedition

 5. Dennis Nilsson

  Här kan man se en intressant och lärorik dokumentär om historien om Gutenbergs tryckpressen, och sedan jämföra med vad som sker idag.

  Dokumentären "Stephen Fry and the Gutenberg Press" går att se här: http://www.veoh.com/watch/v18714625RMJnrG8x

  Det borde till och med få Tommy Rådberg att tänka till.

 6. Pingback: Sysadminbloggen

 7. Pingback: Nu kom beskedet… « Johan Bakke

Kommentarer inaktiverade.