Mer om 1-1 i Sandviken

TårtaPå tisdag kl 08:45 levereras datorerna till de yngre eleverna på Österfärnebo skola. Eleverna i F-klass till år 4 får samsas två-tre elever om varje dator och de kommer att förvaras på skolan i FortKnox-skåp. I år 5 får varje elev en egen dator men den ska också förvaras på skolan.

Det blir intressant att se och höra hur de yngre ser på 1-1 och dessutom ryktas det om tårtkalas (med tårta som ser ut som en dator). Hörde också att TV ska göra ett inslag och det vore inte dumt alls.

Läs om vad eleverna i 6-9 tycker om projektet

På nästa nämndmöte har vi ett ärende om utökad investeringsram för att kunna ge alla elever som börjar gymnasiet ht-10 (och deras lärare) egen bärbar dator och därmed alltså utöka 1-1-projektet. Det är slutligen kommunfullmäktige som beslutar och jag ser med spänning fram emot det ärendet.

Ung kommunikation skriver:

Om varje elev har sin egen dator med till klassrummet och har ständig internetuppkoppling, vilka krav ställer det då på läraren att skapa förutsättningar för ett gemensamt arbete och lärande. Att inte utnyttja den kapacitet som datorerna har är väl knappast en framkomlig väg. Men hur få eleverna att arbeta tillsammans och samlas kring gemensamma frågor. För det måste väl ändå vara vitsen om man möts i ett klassrum. Hur ser det pedagogiska upplägget ut? Vilka uppgifter (gäller både lärare och elever) utförs i klassrummet och vilka kan utföras utanför? Hur ska klassrummet möbleras? Vad krävs av säkerhet, support och backup?

Det finns mängder med obesvarade frågor. Samtidigt finns knappast någon annan utväg än att faktiskt våga prova under helt öppna former. Tekniken är i dag så transparent och mobil att man svårligen kan stänga klassrummet från yttervärlden. För eller senare har alla elever mobila enheter som har direktuppkoppling mot nätet.

IVA – Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien inventerar användandet av 1-1 i Sverige

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Skola och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Mer om 1-1 i Sandviken

  1. Pingback: » Mycket skola och IT i morgon

  2. Pingback: Tweets that mention » Mer om 1-1 i Sandviken -- Topsy.com

Kommentarer inaktiverade.