Jag vill börja om i skolan!

Hemkommen från Österfärnebo skola efter en mycket trevlig förmiddag! Det ger många tankar och intryck att få vara med när eleverna hämtar och sätter igång sina datorer måste jag säga…

I förskoleklass till år 2 finns 23 elever och de var först ut att få sina datorer. De ska samsas 2-3 elever på varje dator men någon elev har också egen för att ha tillgång till kompensatoriska hjälpmedel.

Österfärnebo skola

Innan vi kom hade datorerna döpts av eleverna och jag minns några namn; Indiana Jones, Mutt, Amanda, Superstar. De hade också begåvats med ålder och var allt från 1-40 år.

Österfärnebo skola

Sen började kalaset med väldigt snygga och passande datortårtor med vidhängande kakmöss.

Österfärnebo skola

Eleverna verkade inte lika intresserade av fikat som av att logga in, byta lösenord, leta skrivbordsbild och sen – gick ALLA, utan undantag, in på Spelo.se. En sajt jag helt missat men ska utforska ikväll.

Österfärnebo skola

Det är fascinerande att nästan ingen frågade någon vuxen om hjälp, förutom några som inte fick igång trådlösa nätet direkt. Ingen frågade efter mus utan det var helt självklart att använda den inbyggda. Någon hade tänkt efter före och tagit med sig egna hörlurar och lyssnade på musik.

Österfärnebo skola

Eleverna hjälpte varandra och samsades väldigt bra tillsammans med sina datorer, trots att alla var nyfikna och det var nytt och spännande.

Österfärnebo skola

Med bärbart och trådlöst kan man krypa upp var som helst med en kompis.

Österfärnebo skola

I år 3-5 hände lite andra saker. Här såg jag fler hörlurar och väldigt mycket Skype med många kontakter på listorna. Spotify laddades ner och förstås MSN. Det verkar viktigt att sätta sin egen prägel på datorn med skrivbordsbild. Ett par bytte direkt till webbläsaren Mozilla Firefox och jag såg åtminstone en som valde Google Chrome.

Också här skedde mycket delat lärande. Elever hjälpte varandra igång och la till varandra på Skype och MSN. Det märktes ingenting av att minst halva gänget delade dator, ofta i kombinationen kille/tjej.

Österfärnebo skola

Alla vuxna jag pratade med verkade väldigt intresserade, förväntansfulla och glada åt den ökade tillgången, det trådlösa nätet och de snabbare datorerna. Det var kul att de gjort det till en festlig dag och också påpekade det historiska i att vara första skola i kommunen med en-till-en/en-till-tre.

SVT var på plats med stora kameran och det blir förhoppningsvis ett roligt inslag på nyheterna ikväll. Jag känner mig stolt och glad och inte minst får jag lust att börja om i skolan igen. Tänk att få vara med om den utveckling som bara har börjat men som vi är mitt uppe i… Mycket spännande är det!

Österfärnebo skola

Det här inlägget postades i IT, Lokalpolitik, Skola och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Jag vill börja om i skolan!

  1. monica jacobsson skriver:

    Så himla roligt och riktigt rörande, inte utan att jag får en tår i ögat!
    Du ska känna dig stolt över din egen insats också!!
    mvnh monica

Kommentarer inaktiverade.