Det har gått ett år…

En sån här dag känns det naturligt att fundera över året som gått. 2010, när jag fyllde 54 år. Vad har egentligen hänt i mitt liv de senaste 12 månaderna? En hel del visar det sig när jag tittar tillbaka.

JOBBET
På jobbet har jag haft kurser för ca 370 anställda som har fått behörighet till kommunens intranät och e-post. Jag har jobbat med vår Online-support i ComAround och haft kurser för andra om att skapa guider och administrera. Har förstås också haft kurser i Excel, PowerPoint, Word, FirstClass-kalendern och SiteVision. Årets svåraste uppdrag var nog att lära sig göra tillgängliga Pdf-filer för att sedan ha kurser om det.

Jag fick också chansen att vara lite delaktig när Sandviken arrangerade en deltävling i Melodifestivalen, på det sättet att jag gav lite råd och hjälpte till med sociala medier kring Festivalstaden. Det var förstås häftigt på Göransson Arena men det häftigaste var nog ändå artistfesten i tälten i Högbo. Så vackert!

Festivalstaden, Högbo

INPUT
I politiken startade året med en resa till London för BETT-mässan. Jag har också varit på ViS vuxenutbildningskonferens, på Barnsrättsdagarna i Örebro, Framtidens Lärande i Nacka och till Auschwitz med Hedängsskolan.

KUNSKAPSNÄMNDEN
Kunskapsnämnden beslutade redan 2009 om En-till-en och i januari fick elever och lärare på Österfärnebo skola sina datorer. Vid skolstarten i augusti var det dags för alla ettor på gymnasiet. Vi fick också igenom att Medieprogrammet utrustas med Mac-datorer.

Österfärnebo en-till-en

Nämnden fastställde ”Framtida inriktning för Sandvikens Gymnasieskola och Centrum för Vuxnas Lärande”, YH-utbildningen startade, Sandvikens gymnasieskola bytte namn till Bessemerskolan och vi har kommit nästan ända fram med Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege.

En upphandling av Mobil förskola pågår och vi har godkänt att en enskild förskola ska starta i Högbo. Landningen för nyanlända elever är igång och de första stegen är tagna mot att bygga en Kulturförskola i Hammarskolan och att vuxenutbildningen flyttar till Norrsätraskolan.

Nämnden svarade på en remiss om att skolk ska skrivas in i betygen. Jag var ytterst kritisk, nåt som Gefle Dagblad fångade upp.

Jag funderade också på privatiseringen av skolan och förskolan och om skolans utveckling framåt.

SOCIALA MEDIER
Det här året smällde det till rejält om sociala medier och jag blev ”Politikern du träffar på nätet” i lokalpressen och var en i panelen på bibliotekets arrangemang Sociala medier i lokalpolitiken.

Kommunalrådet Monica Jacobsson och jag var en programpunkt på Offentliga rummet under rubriken Kan sociala medier förbättra medborgardialogen? Ett väldigt roligt samtal blev det och många spännande frågor från publiken!
Monica och jag var också inbjudna till kommundirektörens ledningsgrupp för att prata om hur vi använder sociala medier.

VALRÖRELSEN
I stort sett hela året, fram till 19 september, präglades förstås av valrörelsen. Jag och några till la en hel del tid på att skriva förslaget till lokalt handlingsprogram för Socialdemokraterna i Sandviken.

Jag var tjänstledig för valarbete ca 20 heldagar och mesta tiden var jag i vårt Valcenter i Folkets Hus. Fyra lördagar var KF-kandidaterna på turné på olika ställen i kommunen och vi hade också en hel del intressanta arrangemang med musik, föreläsningar, poesi mm.

Valcentret

Socialdemokraterna i Sandviken gick framåt och fick 588 röster mer än 2006. Trots det tappade vi ett mandat och efter förhandlingar med (v), (mp), (c) och (no) beslutade vi att kommande mandatperiod samarbeta med (mp) och (no).

I december valde fullmäktige nya styrelser och nämnder och jag fick förnyat förtroende att vara ordförande för Kunskapsnämnden i fyra år till. Vad månne dessa år föra med sig? Jag ser fram emot nya politikerkollegor, gott hopp och förnyad kraft!

PRIVATLIVET
På det privata planet känns sommaren som den mest minnesvärda tiden.
Almedalsveckan för andra året i rad och det är en tradition jag kommer att leva med så länge jag kan gå själv (och kanske lite längre).

Almedalen

En annan sommartradition är Smedsgårdsbluesen på måndagkvällarna. I år åkte jag också till Prag och var några dagar på PrideHouse.

Prag

Mina föräldrar köpte stugan på Korsika som vi ägde och hade kafé i när jag var pytteliten.

Korsika

Har faktiskt ägnat mig åt att virka och sticka, mest för att få mig själv att sitta stilla. Min bil fick ny motor för att jag inte bytte kamrem i tid. Jag bjöd sönerna på en resa i somras och de luffade runt lite här och där. Mikael bodde sedan i Budapest hela hösten och pluggat på distans. Daniel hälsade på honom och gjorde också en sväng till Elin som bor i Brighton. Daniel har också haft Twitter-vänner på ”kötthelg” i min lägenhet och då gjorde jag en helg i Uppsala.

Anlänt Skavsta

I slutet på året satte jag fart på min gamla Tumblr-blogg och började använda Flattr i samband med Wikileaks/PayPal-historien.

2011 BÖRJAR
Nu ser jag fram emot 2011 som jag tar emot helt odramatiskt för mig själv, hemma i soffan.

FOTON
Foton 2010 har jag samlat på Flickr och de kan ses här:

  • BETT London
  • Festivalstaden
  • 1:a Maj
  • Almedalen
  • Prag
  • Valrörelsen
  • Auschwitz
  • Det här inlägget postades i Foto, Lokalpolitik, Personligt, Politik, Skola. Bokmärk permalänken.